DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

DRAČÍ LODĚ na rybníku ŘEKA

2020

 

19.9.2020

Dračí lodě Řeka 2020

  V sobotu 19. 9. 2020 jsme v areálu dračích sportů na rybníku Řeka po deváté přivítali závodníky na dračích lodích. Přípravy na závod začaly v březnu a z důvodu Covidu se protáhly až do září. Rozhodnutí uskutečnit závod v době protichůdných informací nebylo jednoduché. Z minulých ročníků víme jak organizačně závod zvládnout. Jak ale uspořádat závod v této nové situaci? Nebylo kde opisovat. Chyběly informace. Připadalo nám, že vlastně připravujeme ročník první. Po otevřené diskuzi a za vzájemného respektu ke všem názorům jsme rozhodli tento ročník uspořádat a věnovat se v první řadě bezpečnosti všech zúčastněných. Vycházeli jsme z vládních nařízení aktuálních v době konání, ale laťku bezpečnostních opatření jsme nastavili daleko přísněji. Zároveň jsme se snažili o vytvoření příjemného prostředí pro závodníky i návštěvníky. O to větší překvapení nám připravil náš dlouhodobý partner městys Krucemburk, když nám tři dny před závody napsal dopis, že rada městyse nám konání závodu nedoporučuje. Počet přihlášených posádek nám však potvrdil, že se dáváme správnou cestou. Nakonec ani měsíc po závodu nebyl s námi spojován žádný případ nákazy. To svědčí o dodržení všech hygienických opatření  a vzájemném respektu všech účastníků.

Závodů se účastnilo celkem 16 posádek. Letos závodilo 11 týmů v kategorii mix, které musely mít minimálně čtyři pádlující ženy a 5 čistě ženských posádek v závodech na 200 metrů a 888 metrů. Hlavní cenou v kategorii mix byla opět připraven soška rytíře Mikuláše Střely. Pro vítězné ženy pak soška rytířovy schovanky Doubravky. Obě nám věnovala firma Eurotech Třešť. Odjel se i Mezinárodní závod o pohár Peruna, což je handicapový závod, kde posádky soutěží proti času nejpomalejší lodi z prvních jízd. Hlavním cílem tohoto závodu je umožnit vítězství a ocenit úsilí i slabších posádek. Tentokrát bohužel bez mezinárodní účasti. Dětský závod jsme v letošním ročníku zrušili.

Před samotnými závody se členové Perunu věnovali vybudování zázemí pro závodníky. Postavili závodní mola, zaměřili závodní trať, instalovali ozvučení startu a vyzkoušeli nové startovní zařízení s cílovou kamerou. Upravili jsme i seřadiště posádek před nástupními moly, tak aby se posádky vzájemně nepotkávaly. 

Na vodě jsme viděli lodě našeho klubu - PERUNA a DOUBRAVKU, ale i vypůjčenou STOPKU z Pardubic a HORALKU od Horalek z Červeného Kostelce. Místa za kormidlem se ujali naši zdatní kormidelníci. 

V pátek odpoledne se rozjely tréninky posádek a večer místo hudební produkce byl věnován posledním přípravám na sobotní závod. Samotný závod začal poradou kapitánů. Pak už následovalo skromné, ale srdečné slavnostní zahájení. Těsně po něm začal v kempu hořet automobil. Zde se opět ukázalo, jak důležité je naše partnerství s dobrovolnými hasiči Krucemburku. Pod vedením zkušeného hasiče Oldřicha Rýpara a jeho kolegy  Jiřího Popelky během několika minut zlikvidovali hrozící nebezpečí. Za což jim moc děkujeme!

V 10:03 odstartoval závod prvními rozjížďkami a všechno běželo podle programu. 

A jak to vlastně dopadlo?

Kategorie mix na 200 metrů:

1. Draci v akci z Jedovnice, 2. Fitko Team ze Ždírce nad Doubravou, 3. Růžová prasátka z výběru Čech a Moravy

V kategorii ženy na 200 metrů:
1. Jedovaté Rumělky z Chotěboře, 2. Partička z vokolí, 3. Drapiny z Pardubic

O pohár Peruna:
1. Horalki, 2. Mariborská (J)elita, 3. Perun Hluboká. 

Závod na 888 metrů ženy:
1. Dragonboard ladies z Havlíčkova Brodu, 2. Partička z vokolí, 3. Horalki

 Závod na 888 metrů mix:
1. Marná snaha z Horní Cerekve, 2. Fitko Team, 3. Růžová prasátka.

 

Všechny zúčastněné posádky obdržely stejně jako každý rok krásné ceny z keramické dílny paní Elišky Polanské.  Kompletní výsledkovou listinu a další informace najdete na webu Dračí lodě Řeka a na facebooku. Závodní den zakončil slavnostní ohňostroj.

A co říci závěrem? Že do knihy dračích lodí, která se začala psát před více než 2000 lety, byla napsaná další krásná kapitola, za což patří obrovský dík všem zúčastněným. Stejné poděkování patří i členkám a členům Perunu, všem kamarádkám a kamarádům, kteří se po tři dny obětavě starali o závodníky i diváky pod taktovkou prezidenta klubu Luďka Strašila. Celou akci znovu skvěle moderoval dlouholetý komentátor Českého rozhlasu Tibor Kubát.

A my už se těšíme na příští jubilejní desátý ročník.

Rádi bychom poděkovali všem sponzorům a partnerům:  pivovar Rychtář Hlinsko, Lesní družstvo obcí Přibyslav,  Eurotech Třešť, keramika Eliška Polanská, Zemědělská a.s Krucemburk, Česká asociace dračích lodí, Hartmann Rico a.s., pan Josef Strašil, Šiklův mlýn,  DIPP trans s r.o., Hiesbok s.r.o Ždírec nad Doubravou, SDH Krucemburk, pan Mikulecký, Restaurace Moře u rybníku Řeka. 

Za Perun Hluboká
Jiří Přiklopil, ředitel závodu

 

 


22.8.2020

Dračí lodě na Piláku

a

1. místo pro Perun v kategorii FUN MIX

Letošní rok je pro sportovní posádku dračích lodí ochuzený o spoustu sportovních aktivit, vlivem celosvětové pandemie Covid 19. O to více jsme si užili zatím první závody dračích lodí, zapsané v lize Vysočiny na Pilské nádrži u Žďáru nad Sázavou.

Ze dvou rozjezdů a součtem z nich dosažených časů Perun Hluboká postoupil do finálové jízdy z prvního místa.

Finále se jelo ve špatných povětrnostních podmínkách a srovnat čtyři lodě do startovní pozice, byl těžký úkol i pro ostřílené startéry, ale povedlo se a týmy vyrazily vpřed ve vyrovnaném tempu a s minimálními rozestupy.

Perun Hluboká, složen z 12 mužů a 8 žen, včetně našich dorostenců, se po 13 letech s úžasným časem 0:56,48 stal opět vítězem v kategorii FUN MIX.

Putovní pohár se tedy přesouvá na Vysočinu do týmu Perun Hluboká, kde se doufejme zabydlí a bude se tam vracet i v dalších ročnících.