DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

DRAČÍ LODĚ na rybníku ŘEKA

2021

25.9.2021

Světové hry Znojmo 2021

Perun v již tradičních převlecích za Italskou mafii vyrazil na závody do Znojma. 

Ovšem předcházející události nedávaly moc prostoru ke sportovní přípravě a dokonalé organizaci, jak jsme zvyklí. Den před odjezdem jsme ještě netušili, zda se vůbec budeme moci zúčastnit. 

Na tuto, Peruny velmi oblíbenou akci se vyjíždí autobusem. Letošní rok, opět poznemenaný pandemií, byla akce osekaná na úkor doprovodného programu, tedy byl zrušen Burčákfest. Zkrátka se nepodařilo naplnit autobus a museli jsme sáhnout po vlastní dopravě. Aby toho nebylo málo, závodníci padali do karantén a ze stálé posádky zbylo torzo. Vyjeli jsme tedy v minimálním počtu 14 lidí a doufali, že na místě tým doplníme. Nakonec jsme zjistili, že jsme nebyli jediní, kdo bojoval o každou ruku na pádlo. Vypomohli jsme si navzájem s nám velice známým týmem Pardubickou Lokomotivou. 

Nedalo se nic dělat, tyto závody se výkonostně vůbec nepovedly, se součtem časů ze dvou kol jsme s časem 1:38,50 jsme dosáhli jen na druhé místo v kategorii HOBBY, celkově na 14. místo.

Je to pro nás ukázka a ponaučení, co se může stát, když tréninky berou za své....

Tak snad za rok bude vládce Perun nakloněn..


 

DRAČÍ LODĚ ŘEKA 2021

V sobotu 4. 9. 2021 jsme v areálu dračích sportů na rybníku Řeka, v jubilejním X. ročníku přivítali závodníky na dračích lodích. Přípravy na závod začaly v březnu a z důvodu Covidu se protáhly až do září, stejně jako v roce 2020.

Závodů se účastnilo celkem 15 posádek. Letos závodilo 10 týmů v kategorii mix, které musely mít minimálně čtyři pádlující ženy a 5 čistě ženských posádek v závodech na 200 metrů a 888 metrů. Hlavní cenou v kategorii mix byla opět připraven soška rytíře Mikuláše Střely. Pro vítězné ženy pak soška rytířovy schovanky Doubravky. Obě nám věnovala firma Eurotech Třešť. Všechny zúčastněné posádky obdržely stejně jako každý rok krásné ceny z keramické dílny paní Elišky Polanské.           Zároveň jsme pro účastníky jubilejního ročníku připravili sady pohárů a medailí.                                Odjel se i Mezinárodní závod o pohár Peruna, což je handicapový závod, kde posádky soutěží proti času nejpomalejší lodi z prvních jízd. Hlavním cílem tohoto závodu je umožnit vítězství a ocenit úsilí i slabších posádek. Tentokrát bohužel bez mezinárodní účasti. Před finálovými jízdami proběhl dětský závod, kde mezi sebou soutěžily dětské posádky hasičů Sobíňov, dětí účastníků hlavního závodu a děti z řad diváků.

Před samotnými závody se členové Perunu věnovali vybudování zázemí pro závodníky. Postavili závodní mola, zaměřili závodní trať, pohlídali ozvučení startu a vyzkoušeli nové startovní zařízení s cílovou kamerou. Upravili jsme i seřadiště posádek před nástupními moly.

Na vodě jsme viděli lodě našeho klubu - PERUNA a DOUBRAVKU. Místa za kormidlem se ujali naši zdatní kormidelníci.

V pátek odpoledne se rozjely tréninky posádek a o víkendovou hudební zábavu se postaral náš kamarád DJ Petr. V sobotu za krásného slunečného počasí začal samotný závod poradou kapitánů. Pak už následovalo skromné, ale srdečné slavnostní zahájení s rituálem probouzení draka a na počest všem zúčastněným zazněla státní hymna.

V 9:03 odstartoval závod prvními rozjížďkami a všechno běželo podle programu.

A jak to vlastně dopadlo?

 

Kategorie mix na 200 metrů:
1. Draci v akci z Jedovnice, 2. Marná snaha z Horní Cerekve, 3. jACO draci z Přibyslavi

V kategorie ženy na 200 metrů:
1. Jedovaté Rumělky z Chotěboře, 2. Dragonboard ladies z Havlíčkova Brodu , 3. Horalki z Červeného Kostelce

O pohár Peruna:
1. Půlnoční lišky z Horní Cerekve, 2. Plovoucí kohouti ze Sobíňova, 3. Perun Hluboká.

Závod na 888 metrů ženy:
1. Jedovaté Rumělky, 2. Horalki, 3. Dragonboard ladies

 Závod na 888 metrů mix:
1. Draci v akci, 2. Marná snaha, 3. Perun Hluboká.

Kompletní výsledkovou listinu a další informace najdete na webu Dračí lodě Řeka a na facebooku. Závodní den zakončil slavnostní ohňostroj.

A co říci závěrem? Že do knihy dračích lodí, která se začala psát před více než 2000 lety, byla napsaná další krásná kapitola, za což patří obrovský dík všem zúčastněným. Stejné poděkování patří i členkám a členům Perunu, členům SDH Krucemburk, technickým zaměstnancům Městyse Krucemburk,     všem kamarádkám a kamarádům, kteří se po tři dny obětavě starali o závodníky i diváky pod taktovkou prezidenta klubu Luďka Strašila. Celou akci znovu skvěle moderoval dlouholetý komentátor Českého rozhlasu Tibor Kubát.

A my už se těšíme na příští XI. ročník, který se uskuteční  18.6. 2022.

Rádi bychom poděkovali všem sponzorům a partnerům: městys Krucemburk, pivovar Rychtář Hlinsko, Lesní družstvo obcí Přibyslav, Stora Enso a.s., Eurotech Třešť, keramika Eliška Polanská, Zemědělská a.s Krucemburk, Česká asociace dračích lodí, Hartmann Rico a.s., Keramika Eliška Polanská,               pan Josef Strašil, DIPP trans s r.o., Hiesbok s.r.o Ždírec nad Doubravou, Aluniall s.r.o.,                              SDH Krucemburk, pan Mikulecký, Restaurace Moře u rybníku Řeka.

Za Perun Hluboká
Jiří Přiklopil, ředitel závodu

 

 

 


21.8.2021

Dračí lodě na Piláku

2. místo v kategorii FUN

Druhým závodem Ligy byly jízdy na Pilské nádrži nedaleko Žďáru nad Sázavou a to 21.8. Tyto závody jsou o poznání větší, s bohatým kulturním doprovodem. Peruni se pravidelně účastní a opět si brousili zuby na příčky nejvyšší. V obou rozjížďkách jsme opakovaně narazili na posádku pardubické lokomotivy, která pokračovala v kategorii FUN, jako my. Bylo jasné, že musíme jít, jak se říká „na krev“. Po dvou dvousetmetrových tratích bylo jasné, že Perun bere opět druhé místo. Ve vloženém závodě na 1 kilometr jsme se umístili na 4 místě, bez ohledu na kategorie.

I přes závodní rivalitu na vodě, jsme všechny týmy kamarády na souši, navzájem si vypomáháme a fandíme. Být členem týmu, kde na lodi sedí dvacet lidí, dvacet různých povah, není nic pro sólo hráče, ale naopak pro lidi, kteří drží pohromadě, navzájem se respektují a pomáhají si.

A o tom jsou vlastně dračí lodě…o přátelství… a hře fair play.

Závody v Telči i na Piláku Perun spolupořádá a mimo jiné poskytuje vlastní dračí lodě a zkušené kormidelníky.


 

31.7.2021

Dračí lodě Telč

2. místo v kategorii FUN

V červenci se naplno rozeběhly soutěže v rámci LigyVysočiny na dračích lodích. Prvním závodem seriálu bylo klání na Štěpnickém rybníce v Telči, které se uskutečnilo 31.7. Perun vyjel se svou stálou posádkou obhajovat loňské vítězství. Vzhledem k dlouho trvající pandemii a zvýšeným bezpečnostním opatřením se účastnilo méně posádek a tak se stalo, že byly sloučeny kategorie SPORT a FUN, ve které jezdíme my, Peruni. Dračí lokomotivě, která jezdí vyšší soutěže v kategorii SPORT jsme ale nedali vítězství zadarmo a pořádně jim přiložili pod kotel. Součet dvou časů z velice vyrovnaných jízd nás postavil na hezké druhé místo, a to s minimálním rozestupem. Opět můžeme potvrdit, že nezáleží tolik na tom, jaké je rozložení mužů, žen a dětí v týmu, ale především na souhře a týmovém duchu.